Son zamanlarda kadın erkek ilişkilerin de kadınların çok muzdarip olduğu veya herhangi bir bencillik doğrultusunda görmüş olduğu olaylar karşısısında erkeklere bir narsist,narsisizm takısı ekleniliyor. Son zamanlarda da bu konular çok fazla ele alınmaya başladı. Hem bu konuya açıklık getirmek hem de bu konunun ‘’Cinsiyetsiz’’ olduğuna değinmek istiyorum…
NARSİSİZM NARSİST NEDİR?
Narsist kendini ve kendi özelliklerini üstün gören olağan dışı gösteren kişilere verilen bir isimdir. Narsist güçten beslenir,güçlü olanı manipüle etmekten hoşlanır, ilgi çekme eğilimine yüksektir. Maalesef günümüzde çoğalan bir canlı türüdür. Bu yazımda bu ilişkilere çok aşina olduğum için biraz kendi eleştirimi katmadan geçemeyeceğim :) Erkek egemenliğinin yüksek olduğu coğrafyada yaşam sürdürürken genelde çocukluktan annenin fazla ilgisi fazla hassasiyetli davranması nedeniyle ortaya çıkan ergenlik çağlarında ufak belirtilerle gözlemlenmektedir ileriki yaşlarda da oldukça yüksek belirti gösterir. Kız çocukları pasif gösterirken erkek çocuğunu organı ile tek seven kültüre sahibiz dolayısı ile erkeklerde biraz daha yüksek olarak görsek te kadınlarımızda da narsistlik var. Ancak bir terimi veya psikolojik rahatsızlığı bir cinsiyette toplamayı doğru bulmuyorum.
Bir taraf anne tarafından fazla övgü ve sevgi alırken bir taraf aşırı eleştiri nedeni ile narsistliğin ilk adımını atmış olur.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Kendilerini özel ve üstün hissetme zeka, güzellik, hayaller vb.
Başkaları tarafından onaylanma, övülme ihtiyaçları oldukça yoğundur.
Kendilerinin anlaşılmaz karaktere sahip olduklarını bildirip,anlaşılma ihtiyacı duyarlar ancak karşı tarafı anlama becerileri asla yoktur.
Dönemsel iyilik anlama ilgiyi çekme gibi davranışları vardır.
Kendilerinden daha iyi daha başarılı birini görmeye duymaya tahammülleri yoktur.
Anlamsız özgüvenleri vardır herkesten çok özgüvene sahiptirler.
İkili ilişkilerde ilginin azalmasına tahammülleri olmamakla birlikte beklenilmesi mümkün olmayan aşırı ilgi, sevgi,övgülerle karşılaşma oranınız daha yüksektir. Bu geçicidir eski ilginizi yeniden verdiğinizde aşağılanma, kıskançlık krizleri ile suçlanma psikolojisi ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi profesyonel bir manipülatif robotu gibidirler.
Narsistlik Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle kabullenmek farkındalık ve değişme arzunuz ile başlangıç yapabilirsiniz. Narsistin kendini fark etmesi biraz zor olsa da tedavi süreci de zorlayıcı olabilir.
Kişisel Psikoterapi seansları ile kişinin kendini anlamasına,duygularını yönetmesine, farkındalık kazanmasına, eleştirilere daha açık hale gelmesine ve empati yeteneğinin gelişmesini hedef alan çalışmalar yapılabilir.
Olumsuz davranış kalıplarını fark etmek ve değiştirmek için çalışmalar yapılabilir.
Tedavi, narsistik kişilik yapısının temel özelliklerini değiştirmeyi amaçlamaz, ancak kişinin özelliklerinin daha olumlu ve işlevsel şekillerde ifade edilmesine ve yaşamında daha az sorun yaratmasına yardımcı olmayı hedefler.
Narsist Birine Nasıl Davranılmalı?
Sakin ve sabırlı olabilmek tepkisiz kalarak empatili bir davranış biçimi ile onu anlamak
Narsistik bireyler genellikle başkalarını sömürme veya manipüle etme eğilimindedirler. Kendi sınırlarınızı belirlemek ve onların manipülasyonlarına izin vermemek önemlidir. Sınır koyarak kendinizi koruyun.
Narsistik bireyler kendi hatalarını veya sorunlarını kabul etmekte zorlanırlar .
Eleştirilerinizi ağır bir dille değil yapıcı olumu teşvik ederek yapabilirsiniz.
Kendi kişisel ihtiyaçlarınızı da bildirerek açık iletişim kurabilirsiniz.
Gamze ARSLAN
Yaşam Koçu