REKLAM ALANI
Gamze ARSLAN
Köşe Yazarı
Gamze ARSLAN
 

Kurban Bayramında Beslenme

Bedenimiz ve beslenmeden dolayı oluşan psikolojiyi düşünerek her an kendimize iyi bakmalı ve sağlıklı beslenmeliyiz. Ancak ; Tüm ailenin bir araya geldiği ziyafet sofralarının kurulduğu et tüketiminin sık olduğu Kurban Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gereken bir gün olup aşırıya kaçmadan nasıl keyif alabilirsiniz bu yazımda sizlere bunu aktaracağım.   Kurbanda beslenme, kavurmalı kahvaltılarla başlar. Ancak etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi doğru değildir. Yeni kesilen et yeterince yumuşak değildir ve bu nedenle hem zor pişer hem de sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun önüne geçmek adına etin en az 24 saat boyunca bekletilmesi gerekir. Bunun yanında kahvaltıda et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahılı ekmek gibi besinler tercih edilmelidir. Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yöntemi de doğru olmalıdır. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem, damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir. Kırmızı et tüketirken yapılan hatalardan biri de eti ayranla birlikte tüketmektir. Demir bakımından zengin olan kırmızı eti ayran ile birlikte tüketmek demir emiliminin engellenmesine neden olabilir. Bu nedenle kırmızı eti C vitamini bakımından zengin olan besinlerle tüketmek ve demir emiliminin artmasını sağlamak önemlidir. Salatla eşliğinde tüketmek yemek sonrası halsizlik, yorgunluk ve sindirim sorunu oluşturmamak için tavsiye edilir.  Bayram boyunca tüketilen etlerden geriye kalanlar büyük parçalar halinde değil kuşbaşı ve kıyma gibi küçük parçalarla ayrılmalı ve tek pişirimlik olacak şekilde poşetlenerek derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Etler buzdolabında -2 santigrat derece sıcaklıkta 1 ya da 2 hafta bekletilebilir. Bu süre derin dondurucu da ise -18 santigrat derecede ortalama 6 aydır. Bayram ziyaretlerinde bol bol çay ve kahve tüketimi ile unutulan su günde 2-3 litre olacak şekilde tüketilmelidir. Bol tüketilen çay ve kahve idrar söktürür. Bu sonucunda da aşırı su kaybı yaşanır. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir.   Gamze ARSLAN Beslenme & Yaşam Koçu
Ekleme Tarihi: 01 Temmuz 2024 - Pazartesi

Kurban Bayramında Beslenme

Bedenimiz ve beslenmeden dolayı oluşan psikolojiyi düşünerek her an kendimize iyi bakmalı ve sağlıklı beslenmeliyiz. Ancak ; Tüm ailenin bir araya geldiği ziyafet sofralarının kurulduğu et tüketiminin sık olduğu Kurban Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gereken bir gün olup aşırıya kaçmadan nasıl keyif alabilirsiniz bu yazımda sizlere bunu aktaracağım.

 

Kurbanda beslenme, kavurmalı kahvaltılarla başlar. Ancak etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi doğru değildir. Yeni kesilen et yeterince yumuşak değildir ve bu nedenle hem zor pişer hem de sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun önüne geçmek adına etin en az 24 saat boyunca bekletilmesi gerekir. Bunun yanında kahvaltıda et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahılı ekmek gibi besinler tercih edilmelidir.

Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yöntemi de doğru olmalıdır. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem, damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir.

Kırmızı et tüketirken yapılan hatalardan biri de eti ayranla birlikte tüketmektir. Demir bakımından zengin olan kırmızı eti ayran ile birlikte tüketmek demir emiliminin engellenmesine neden olabilir. Bu nedenle kırmızı eti C vitamini bakımından zengin olan besinlerle tüketmek ve demir emiliminin artmasını sağlamak önemlidir. Salatla eşliğinde tüketmek yemek sonrası halsizlik, yorgunluk ve sindirim sorunu oluşturmamak için tavsiye edilir. 

Bayram boyunca tüketilen etlerden geriye kalanlar büyük parçalar halinde değil kuşbaşı ve kıyma gibi küçük parçalarla ayrılmalı ve tek pişirimlik olacak şekilde poşetlenerek derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Etler buzdolabında -2 santigrat derece sıcaklıkta 1 ya da 2 hafta bekletilebilir. Bu süre derin dondurucu da ise -18 santigrat derecede ortalama 6 aydır.

Bayram ziyaretlerinde bol bol çay ve kahve tüketimi ile unutulan su günde 2-3 litre olacak şekilde tüketilmelidir. Bol tüketilen çay ve kahve idrar söktürür. Bu sonucunda da aşırı su kaybı yaşanır. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir.

 

Gamze ARSLAN
Beslenme & Yaşam Koçu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.