REKLAM ALANI
Gamze ARSLAN
Köşe Yazarı
Gamze ARSLAN
 

AÇ KALMANIN FAYDALARI

Danışanlarımla çoğu konumuz, aç kalmak ve kalamamak. Sizlerde bilirsiniz ki diyetlerde hep bu aç kalma korkusu vardır, nadir olmak şartı ile zorla öğün planı yaptığım danışanlarda var.  Aç kalmanın dengesini bulduğumuzda vücüdumuz için faydalı bir iş yaptığınızı sizlerde göreceksiniz.   AÇ KALMANIN METOBOLİZMAYA FAYDALARI -Zayıflama -Yağ metabolizmasının iyileşmesi (beyaz yağ dokusunun kahverengileşmesi, yağlı dokunun azalıp yağsız dokunun artması, yağ dokusunda inflamasyonun azalması) -Kan şekerinin dengelenmesi -Uzun süreli tokluk sağlanması -İnsülin direncinin azalması ve insülin duyarlılığının artması -Kan yağlarının (trigliserit, kolesterol) düşmesi -Karaciğer yağlanmasının azalması -Bağırsak florasında olumlu değişimler -Bağırsak geçirgenliğinde azalma -Otofajinin (yenilenme, onarım) desteklenmesi -İnflamasyonun baskılanması -Sirkadyen ritmin düzenlenmesi (Vücudun biyolojik saati) Kontrollü açlıkta karaciğer ve kaslarda glikojenin (depolanmış şeker gibi düşünebilirsiniz) bitmesi ile beyin ve diğer hayati organlar, ketonları (vücutta şeker kalmadığında kullanılan kimyasallar) kullanmak zorunda kalır ve beyin ile otonomik sinir sistemi besin yoksunluğuna karşı adaptasyon yanıtları geliştirir. Bu metabolik değişim, beyin, kalp ve kasları güçlendirir ve bunların fonksiyonlarını iyileştirir, inflamasyonu azaltır ve böylelikle modern yaşamın stresine karşı direncimizi artırır.                     UZUN SÜRELİ AÇLIĞIN VÜCUDA ZARARLARI Dengeli bir açlıkla vücuda nasıl fayda kazandığımızı öğrendik fakat bunu ölçülü şekilde yapmalıyız aksi taktirde uzun süreli açlık ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet gösterir.                                           NEDİR BUNLAR?  -Vücut bitkin ve yorgun olur. - Kan basıncı olumsuz etkilenir. Aç aklınca kan basıncı ve tansiyon düşer, bayılmalar yaşanabilir. Tansiyon hastaları uzun süre aç kalmamalıdır. Özellikle ileri yaşlarda olanlar için daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. -Dikkat eksikliği ortaya çıkar. Açlık sonucunda odaklanamama sorunu yaşanır. Bir işe ya da duruma tam olarak konsantrasyon sağlanamaz. Anlama zorlaşır. Özellikle iş ortamında uzun süre aç kalınırsa iş verimliliği düşmüş olur. - Bağırsak problemleri ortaya çıkar. -Ellerde titreme görülür. ✓ Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve düzenli beslenmek şarttır. Özellikle zayıflamak ve iş koşullarından dolayı beslenme ertelenebilir. Ama bu yanlıştır. Sağlıklı olmak zayıf olmaktan daha önemlidir. Ya da iş ertelenebilir ama beslenme ertelenmemelidir. Azar azar sık sık yemek gerekir. Öğünler atlanmamalıdır.   ÖNERİ Uzman kişiden destek alarak, kendinizi iyi hissetme anlarınızın değerlendirmeleri yapılarak ilerleyebilirsiniz. Bitkin hissetiğinizde 2-3 saat aralıklar meyve ve kuruyemişlerden ara öğün ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bol su ve sıvı alarak enerjinizi dengede tutabilirsiniz. Aç kalarak bedeninizi temizlemek istediğinizde ise bu süreyi 08.00-16.00 / 12.00-18.00 / 18.00/07.00 Aralığında yapabilirsiniz.    
Ekleme Tarihi: 25 Temmuz 2023 - Salı

AÇ KALMANIN FAYDALARI

Danışanlarımla çoğu konumuz, aç kalmak ve kalamamak. Sizlerde bilirsiniz ki diyetlerde hep bu aç kalma korkusu vardır, nadir olmak şartı ile zorla öğün planı yaptığım danışanlarda var. 
Aç kalmanın dengesini bulduğumuzda vücüdumuz için faydalı bir iş yaptığınızı sizlerde göreceksiniz.
 

AÇ KALMANIN METOBOLİZMAYA FAYDALARI
-Zayıflama
-Yağ metabolizmasının iyileşmesi (beyaz yağ dokusunun kahverengileşmesi, yağlı dokunun azalıp yağsız dokunun artması, yağ dokusunda inflamasyonun azalması)
-Kan şekerinin dengelenmesi
-Uzun süreli tokluk sağlanması
-İnsülin direncinin azalması ve insülin duyarlılığının artması
-Kan yağlarının (trigliserit, kolesterol) düşmesi
-Karaciğer yağlanmasının azalması
-Bağırsak florasında olumlu değişimler
-Bağırsak geçirgenliğinde azalma
-Otofajinin (yenilenme, onarım) desteklenmesi
-İnflamasyonun baskılanması
-Sirkadyen ritmin düzenlenmesi (Vücudun biyolojik saati)
Kontrollü açlıkta karaciğer ve kaslarda glikojenin (depolanmış şeker gibi düşünebilirsiniz) bitmesi ile beyin ve diğer hayati organlar, ketonları (vücutta şeker kalmadığında kullanılan kimyasallar) kullanmak zorunda kalır ve beyin ile otonomik sinir sistemi besin yoksunluğuna karşı adaptasyon yanıtları geliştirir. Bu metabolik değişim, beyin, kalp ve kasları güçlendirir ve bunların fonksiyonlarını iyileştirir, inflamasyonu azaltır ve böylelikle modern yaşamın stresine karşı direncimizi artırır.
                   

UZUN SÜRELİ AÇLIĞIN VÜCUDA ZARARLARI
Dengeli bir açlıkla vücuda nasıl fayda kazandığımızı öğrendik fakat bunu ölçülü şekilde yapmalıyız aksi taktirde uzun süreli açlık ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet gösterir.
                                         

NEDİR BUNLAR? 
-Vücut bitkin ve yorgun olur.
- Kan basıncı olumsuz etkilenir. Aç aklınca kan basıncı ve tansiyon düşer, bayılmalar yaşanabilir. Tansiyon hastaları uzun süre aç kalmamalıdır. Özellikle ileri yaşlarda olanlar için daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
-Dikkat eksikliği ortaya çıkar. Açlık sonucunda odaklanamama sorunu yaşanır. Bir işe ya da duruma tam olarak konsantrasyon sağlanamaz. Anlama zorlaşır. Özellikle iş ortamında uzun süre aç kalınırsa iş verimliliği düşmüş olur.
- Bağırsak problemleri ortaya çıkar.
-Ellerde titreme görülür.
✓ Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve düzenli beslenmek şarttır. Özellikle zayıflamak ve iş koşullarından dolayı beslenme ertelenebilir. Ama bu yanlıştır. Sağlıklı olmak zayıf olmaktan daha önemlidir. Ya da iş ertelenebilir ama beslenme ertelenmemelidir. Azar azar sık sık yemek gerekir. Öğünler atlanmamalıdır.
 
ÖNERİ
Uzman kişiden destek alarak, kendinizi iyi hissetme anlarınızın değerlendirmeleri yapılarak ilerleyebilirsiniz.
Bitkin hissetiğinizde 2-3 saat aralıklar meyve ve kuruyemişlerden ara öğün ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bol su ve sıvı alarak enerjinizi dengede tutabilirsiniz.
Aç kalarak bedeninizi temizlemek istediğinizde ise bu süreyi 08.00-16.00 / 12.00-18.00 / 18.00/07.00
Aralığında yapabilirsiniz.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.