REKLAM ALANI
İSMAİL HAKKI PASLI
Köşe Yazarı
İSMAİL HAKKI PASLI
 

Google Doodle’ları

A.B.D merkezli internet arama motoru Google, kullanıldığı ülkelerde zaman zaman, resmî tatiller, meşhur ve tanınmış kişiler onuruna bir nevi jest olarak firma görseli üzerinde değişiklik yaparak ilgi çekmeye çalışmakta. Bu tür görsellere Doodle adını veren Google, ülkemizde de benzer gün ve tarihlerde -aşağıdaki görsellerde olduğu gibi- bazı karakterlerin doğum yıldönümlerinde v.b. olmak üzere arama motorunun ana sayfasında yayınlamakta ve interneti kullananlar da bu sürprizi görmekte. Bu uygulama ile bazen, insanlar unuttukları bazı tanınmış kişileri de hatırlamış olur ve böylece hoş bir durum ortaya çıkar. Google’ın arşivine baktığımızda, Barış Manço ve Adile Naşit gibi karakterleri görmemiz mümkün. Arşivde 1500 civarında bu türden Doodle var. Bu konuya neden değiniyoruz diye soruyorsunuzdur şimdi. Keşke Google birtakım uygulamalar yapmadan önce dikkatli olsa da biz de bu işlerle vakit kaybetmesek. Yukarıda değindiğimiz gibi Doodle, basit bir şey gibi görünebilir fakat konu milyonlarca hatta milyarlarca insanı ilgilendiren boyutta olunca kayıtsız kalamıyoruz tabi. Biz kendi penceremizden bakınca Ay yıldızlı bayrağımızla süslenmiş Doodle’ları görüyoruz sadece. Öte yandan aynı Google, 24 Nisan’da Ermeniler için de Doodle yayınlamakta ve bizim için uluslararası siyasi arenada olumsuz bir algıya sebep olabilmektedir. Google’ın Ermeniler için yayınladığı Doodle’larda –aşağıdaki görsellerde görebileceğiniz gibi- Sözde soykırım anıtı ve Ermeniler için bir ulusal simge olarak kabul edilen Ağrı Dağı figürleri yer almaktadır. Kanaatimiz odur ki, bir uluslararası kuruluş olan Google, birtakım faaliyetlerde bulunurken bu tür siyasi konulara girmemelidir. Şirket yönetimi şayet bundan haberdar ise, ya bizler derdimizi anlatamıyoruz ya da bizleri umursamıyorlar demektir. Durum böyle olunca bazı saptamalarda bulunmakta fayda olacaktır; Teknolojik ve bilimsel yönden dünya ölçeğinde rekabet edebilecek düzeyde olmamız için çaba sarf etmeliyiz. Kültürel ve enformatik alanda, ülke içinde dışında kendimizi tanıtacak kesintisiz faaliyetlerde bulunmalıyız. Ekonomik yönden yeterince güçlü olabilmeli ve diğer devletler ya da milletlerin mesnetsiz davranışlara yeltenmelerinin önüne geçmeliyiz.
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2023 - Salı

Google Doodle’ları

A.B.D merkezli internet arama motoru Google, kullanıldığı ülkelerde zaman zaman, resmî tatiller, meşhur ve tanınmış kişiler onuruna bir nevi jest olarak firma görseli üzerinde değişiklik yaparak ilgi çekmeye çalışmakta. Bu tür görsellere Doodle adını veren Google, ülkemizde de benzer gün ve tarihlerde -aşağıdaki görsellerde olduğu gibi- bazı karakterlerin doğum yıldönümlerinde v.b. olmak üzere arama motorunun ana sayfasında yayınlamakta ve interneti kullananlar da bu sürprizi görmekte. Bu uygulama ile bazen, insanlar unuttukları bazı tanınmış kişileri de hatırlamış olur ve böylece hoş bir durum ortaya çıkar. Google’ın arşivine baktığımızda, Barış Manço ve Adile Naşit gibi karakterleri görmemiz mümkün. Arşivde 1500 civarında bu türden Doodle var.

Bu konuya neden değiniyoruz diye soruyorsunuzdur şimdi. Keşke Google birtakım uygulamalar yapmadan önce dikkatli olsa da biz de bu işlerle vakit kaybetmesek. Yukarıda değindiğimiz gibi Doodle, basit bir şey gibi görünebilir fakat konu milyonlarca hatta milyarlarca insanı ilgilendiren boyutta olunca kayıtsız kalamıyoruz tabi. Biz kendi penceremizden bakınca Ay yıldızlı bayrağımızla süslenmiş Doodle’ları görüyoruz sadece. Öte yandan aynı Google, 24 Nisan’da Ermeniler için de Doodle yayınlamakta ve bizim için uluslararası siyasi arenada olumsuz bir algıya sebep olabilmektedir. Google’ın Ermeniler için yayınladığı Doodle’larda –aşağıdaki görsellerde görebileceğiniz gibi- Sözde soykırım anıtı ve Ermeniler için bir ulusal simge olarak kabul edilen Ağrı Dağı figürleri yer almaktadır. Kanaatimiz odur ki, bir uluslararası kuruluş olan Google, birtakım faaliyetlerde bulunurken bu tür siyasi konulara girmemelidir. Şirket yönetimi şayet bundan haberdar ise, ya bizler derdimizi anlatamıyoruz ya da bizleri umursamıyorlar demektir. Durum böyle olunca bazı saptamalarda bulunmakta fayda olacaktır;

  • Teknolojik ve bilimsel yönden dünya ölçeğinde rekabet edebilecek düzeyde olmamız için çaba sarf etmeliyiz.
  • Kültürel ve enformatik alanda, ülke içinde dışında kendimizi tanıtacak kesintisiz faaliyetlerde bulunmalıyız.
  • Ekonomik yönden yeterince güçlü olabilmeli ve diğer devletler ya da milletlerin mesnetsiz davranışlara yeltenmelerinin önüne geçmeliyiz.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.