ABB

İlaç krizi geri döndü: ''5 ilaçtan 1'i yok!''

SAĞLIK 20.06.2023 - 13:18, Güncelleme: 20.06.2023 - 13:18
 

İlaç krizi geri döndü: ''5 ilaçtan 1'i yok!''

Döviz kurlarındaki yükselişle ecza depolarında bulunamayan yabancı menşeli firmalara ait ilaçların oranının yüzde 50'ye ulaşırken aranan her 5 ilaçtan 1'inin bulunamadığı açıklandı.
Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, döviz kurundaki artışla ecza depolarında bulunamayan yabancı menşeli ilaç oranının arttığını söyledi. Dünya'nın haberine göre Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ , her beş ilaçtan birinin bulunamadığını, eczacının da depolardan bulabildiği ilacı alabildiğini ifade etti. 'İlaçta uygulanan baskılayıcı sistemler sebebiyle eczacılık mesleğini yapamaz hale geldiklerini' ifade eden Yalbuzdağ, "Ecza depolarında bulunamayan ilaçların seviyesi yüzde 15-20 seviyelerindedir. Ne yazık ki yabancı menşeli firmaların ilaçlarında bu oran yüzde 50 seviyelerine ulaşmaktadır. İlaç yoklarının önüne geçmek için yerli ve milli ilaç sektörü desteklenmelidir” çağrısında bulundu. Mürsel Yalbuzdağ sözlerine şu şekilde devam etti :  Sağlık Haberi - “İlaçta kur şu anda 10 lira 76 kuruş olarak 2022 Aralık'tan bu yana devam etmektedir. İlacın önündeki engeller kaldırılmalı, sektör bileşenleri yeni bir ilaç fiyatlandırılması üzerine çalışmalıdır, fiyatlar enflasyon oranına göre güncellenebilir hale gelmelidir. Personel maaşları, elektrik, su, internet, kira giderleri astronomik olarak artarken, kısıtlamalar nedeniyle eczaneler ödeme dengesinde sıkıntı yaşamaktadır. Sektörün tüm bileşenlerinin haklarının gözetildiği, eczacının haklarının göz ardı edilmediği bir sistem kurgulanmalıdır, dövizdeki artış endişelerimizi artıyor."
Döviz kurlarındaki yükselişle ecza depolarında bulunamayan yabancı menşeli firmalara ait ilaçların oranının yüzde 50'ye ulaşırken aranan her 5 ilaçtan 1'inin bulunamadığı açıklandı.

Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, döviz kurundaki artışla ecza depolarında bulunamayan yabancı menşeli ilaç oranının arttığını söyledi.

Dünya'nın haberine göre Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ , her beş ilaçtan birinin bulunamadığını, eczacının da depolardan bulabildiği ilacı alabildiğini ifade etti.

'İlaçta uygulanan baskılayıcı sistemler sebebiyle eczacılık mesleğini yapamaz hale geldiklerini' ifade eden Yalbuzdağ, "Ecza depolarında bulunamayan ilaçların seviyesi yüzde 15-20 seviyelerindedir. Ne yazık ki yabancı menşeli firmaların ilaçlarında bu oran yüzde 50 seviyelerine ulaşmaktadır. İlaç yoklarının önüne geçmek için yerli ve milli ilaç sektörü desteklenmelidir” çağrısında bulundu.

Mürsel Yalbuzdağ sözlerine şu şekilde devam etti :

  Sağlık Haberi - “İlaçta kur şu anda 10 lira 76 kuruş olarak 2022 Aralık'tan bu yana devam etmektedir. İlacın önündeki engeller kaldırılmalı, sektör bileşenleri yeni bir ilaç fiyatlandırılması üzerine çalışmalıdır, fiyatlar enflasyon oranına göre güncellenebilir hale gelmelidir. Personel maaşları, elektrik, su, internet, kira giderleri astronomik olarak artarken, kısıtlamalar nedeniyle eczaneler ödeme dengesinde sıkıntı yaşamaktadır. Sektörün tüm bileşenlerinin haklarının gözetildiği, eczacının haklarının göz ardı edilmediği bir sistem kurgulanmalıdır, dövizdeki artış endişelerimizi artıyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.